In Nederland richten natuurbeschermers zich juist op andere thema's. Dit heeft ermee te maken dat we al lange tijd geen inheemse schildpadden meer hebben, maar dat er daarentegen door de handel in uitheemse schildpadden wel een probleem is ontstaan. Helaas worden schildpadden die ooit door particulieren gekocht zijn namelijk gedumpt in de natuur. Vaak hebben de eigenaars die hun huisdier achterlaten in de natuur, het idee dat het dier daar beter af is. De schildpad heeft dan wel meer ruimte dan in een terrarium...maar is niet gemaakt voor het Nederlandse klimaat. Zij houden het een tijdje vol maar teren steeds meer in op hun vetreserves en sterven dan veel eerder dan dat nodig zou zijn onder de juiste omstandigheden.
Nederlandse natuurbeschermers geven daarom vooral aan dat er iets gedaan moet worden aan de handel in uitheemse diersoorten, aan voorlichting over de verzorging en levensduur van schildpadden en aan het relaiseren van meer opvang van schildpadden.
Cross Nature heeft goede ervaringen met Stichting Schildpaddenopvang Nederland en steunt hun initiatieven.
Zie: https://www.schildpaddenopvang.nl/
In Nederland leven maar 3 soorten slangen. De ringslang is daar een van. Hij is niet giftig en ongevaarlijk.
Ringslangen zijn afhankelijk van meerdere kenmerken waar een leefgebied aan moet voldoen: zo leven ringslangen deels in water en deels op het land. Zij hebben beschutte plekjes nodig om te overwinteren, maar ook hebben ze zonnige plekken nodig om weer op te warmen. Ringslangen leggen eieren. Deze eieren moeten gelegd worden onder een mengsel van bijvoorbeeld bladeren en takken waar het warm genoeg blijft. Doordat deze combinatie van kenmerken in een landschap steeds lastiger te vinden is, heeft de ringslang het moeilijk. Door leefgebieden te beschermen die aan deze kenmerken voldoen, kan het aantal ringslangen weer toenemen.