Vogels


Stadsduiven

Je komt ze overal tegen: stadsduiven. Toch worden ze ondergewaardeerd. Stadsduiven worden vliegende ratten genoemd en veel mensen geven weinig om het welzijn van deze dieren. Tijd om daar wat aan te doen!

De stadsduif stamt af van de rotsduif. Doordat steden een soort gecultiveerde rotsen vormen, kunnen deze duiven zich goed aanpassen aan het leven in de stad (de gebouwen zijn veelal van steen en bieden verschillende hoogten). Sommige stadsduiven zijn afstammelingen van gefokte duiven die postduivenhouders kwijt zijn geraakt. Maar of we het nu rotsduiven, stadsduiven of postduiven noemen... het zijn allen duiven leven in steden die door mensen gemaakt zijn. Vogels met een uitstekend aanpassingsvermogen!

De relatie tussen mens en duif gaat al terug naar het begin van de mensheid. In het Bijbelse verhaal over Noach en de ark (een schip) die hij bouwde om gered te worden van een gigantische watersnoodramp, was het een duif die een cruciale rol speelde. Noach liet na lange tijd in de ark te hebben gezeten een duif vliegen om land te zoeken. Toen de duif terugkwam met een takje in de snavel, wist Noach dat het water terugtrok en leven op het land nabij was. Zo werd de duif een teken van hoop en vrede. Zie: https://bijbel.eo.nl/bijbelse-achtergrond/de-ark-van-noach

Helaas is er weinig aandacht wereldwijd voor het welzijn van stadsduiven. Als zij ziek of gewond zijn, worden zij in veel landen aan hun lot overgelaten. Om het imago van stadsduiven te verbeteren en aandacht te vragen voor het welzijn van deze mooie vogels, wil Cross Nature een expositie houden van duiven in wereldsteden. Daar hebben we jouw hulp bij nodig, want we kunnen onmogelijk allerlei steden gaan bezoeken om foto's van duiven te maken. Dat zou veel te duur worden. Maar met elkaar kunnen we dat wel! Stuur ons daarom een leuke foto waar stadsduiven op staan, en vertel in welke stad en land de foto gemaakt is. 

 

Alvast veel dank voor het insturen van foto's naar stichtingcrossnature@gmail.com


Uilen

De kerkuil en steenuil zijn beide bedreigd. De kerkuil bouwt graag een nest in gaten van boerenschuren en de steenuil nestelt graag in hoogstambomen. Doordat schuren vervangen zijn door solide gebouwen zonder kieren en gaten, vond de kerkuil te weinig plek om te broeden. Hoogstambomen zijn vervangen voor laagstambomen en met name de oude hoogstambomen die hol werden van binnen, zijn nog maar moeilijk te vinden. Het gevolg was dat de steenuil zich te weinig voortplantte. Daarnaast zijn uilen sterk afhankelijk van voedsel als muizen, insecten en amfibieën. Doordat ook die soorten achteruit gingen bleef er minder voedsel over voor uilen. Dit in combinatie met ongunstige winters en verkeersslachtoffers zorgden voor achteruitgang van de steenuil en kerkuil.
Gelukkig zetten vrijwilligers zich in door o.a. het plaatsen van nestkasten voor uilen. Met beide soorten gaat het sindsdien beter.
Hieronder ziet u enkele foto's van onderzoek en monitoring van kerkuilen en steenuilen. De jongen zijn uiteraard direct na het onderzoek weer teruggezet in het nest.